10 decembrie 2009

Made in Vietnam

O ceata permanenta pluteste deasupra Hanoiului. Soarele se zareste cu greu prin aceasta pacla groasa care domina atmosfera.

In aceasta atmosfera stranie, neclara, vietnamezii i-au zdrobit pe americani acum vreo 40 de ani. Si tot in aceasta atmosfera continua sa traiasca cu aceeasi tenacitate care i-a facut sa castige razboiul.

Abordand un comunism de tip chinezesc, vietnamezii s-au adaptat repede la economia de piata. Milioane de scootere noi au inlocuit bicicletele ruginite care traversau Hanoiul, acum 10 ani.

Asa au aparut faimoasele filmulete de pe youtube cu intersectii din Vietnam unde mii de scootere
circula haotic ca niste furnici harnice. Dar in acest aparent haos, exista un instict extraordinar de supravietuire. Atat in trafic cat si in viata de zi cu zi.

Istoria Vietnamului a fost la fel de agitata ca traficul din Hanoi. In ciuda unui secol 20 extrem de complicat, vietnamezii au reusit sa mearga mai departe. Azi, la sfarsit de 2009, nu sunt bogati, dar nu sunt nici saraci. Nu sunt amabili, dar nu sunt nici nepoliticosi. Nu sunt frumosi, dar nici urati.

Totusi sunt cateva accente clare care se va cu ochiul liber in acest peisaj cetos si greu de citit al Vietnamului. Mancare e mai variata si mai interesanta ca oriunde. Preturile sunt foarte prietenoase. Comunismul vietnamez nu mai e o religie habotnica ci doar un model de societate.

Dupa 4 zile de Hanoi, in seara asta ne indreptam spre nord, aproape de granita cu China. Vom ajunge maine dimineata la Sapa unde vom avea ocazia sa decoperim si viata rurala a Vietnamului.

Pana atunci, petrecem ultimele ore inconjurati de milioanele de scootere din Hanoi care par sa nu oboseasca niciodata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu